Kari Enqvist yliopistojen olemassaolon oikeutuksesta

Olennainen kysymys nimittäin on: miksi yliopistoja on olemassa?

[…] Samassa hengessä voi todeta: yliopistojen ensisijainen tehtävä ei ole palvella elinkeinoelämää. Ne palvelevat yhteiskuntaa ja tekevät elämää elämisen arvoiseksi.

Kosmologi Kari Enqvist pohdiskeli helmikuussa Iltalehden blogissaan yliopistojen merkitystä yhteiskunnalle ja niiden olemassaolon oikeutusta myös elinkeinoelämän kannalta. Hänen mukaansa yliopistojen ensisijainen tehtävä on inspiroida ja luoda ilmapiiri uusille keksinnöille ja tavoille hahmottaa maailmaa:

Yleiselle henkiselle ilmapiirille on vaikea asettaa konkreettista hintaa, mutta on selvää, että pienet maakuntayliopistot tekevät osaltaan elämän maakunnissa elämisen arvoiseksi. Missä yliopisto, siellä vireys. Sinne hakeutuvat unelmoijat, innovaattorit, uudet ajatukset. Missä yliopisto, siellä sattuu ja tapahtuu kuin itsestään ja ilman elinkeinoelämän ohjailuakin.

Lue lisää: http://blogit.iltalehti.fi/kari-enqvist/2015/02/10/palvelijoita-vai-yliopistoja/

Ps. Uusimmassa blogipostauksessaan Enqvist kommentoi myös opiskelijoiden asemaa ja suomalaisten yliopistojen vertailua maailman huippuyliopistoihin:

Asioiden suhtauttamiseksi pitäisi nimittäin aina mainita, että esimerkiksi Harvardissa jokaista pysyvää opettajaa kohti on vain 7 opiskelijaa. Ei ole ihme, jos huippuyliopiston professori tuntee jokaisen opetettavansa nimeltä.

Helsingin yliopistossa vastaava luku on kolme kertaa suurempi.

Lisäksi on syytä muistaa, että Harvardissa opiskelija maksaa opinto-oikeudestaan liki 50 tuhatta euroa vuodessa. Suomessa selviää alle satasella.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s