Tiedejulkaisukulttuurin perverssi kääntöpuoli

”Onko jargonin kirjoittaminen oman alan suppeille tutkijapiireille siis 40 kertaa arvokkaampaa kuin oman yhteiskunnan auttaminen?” – Erkki Karvonen

Helsingin Sanomien tiedetoimittaja Susanne Björkholm antoi kolumnissaan (9.3.2015) negatiivista palautetta nykyisille tieteellisille julkaisemiskäytännöille, jotka hänen mukaansa rapauttavat tieteen laadun kannustusajattelulla ja hyödyn maksimoinnin ihannoinnilla.

Vertaisarviointi onkin hänen mukaansa kääntynyt omaa alkuperäistä ajatustaan vastaan:

Kukaan ei valvo mitä tapahtuu tutkimuksen aikana. Vasta valmis artikkeli arvioidaan. Tämä vertaisarvioinniksi kutsuttu prosessikin on usein heikoissa kantimissa; markkinoilla on runsaasti lehtiä, jotka julkaisevat tutkimuksia maksua vastaan. Silloin tyhmempikin ymmärtää, että kannustimet tarkastella tutkimuksia riittävällä kriittisyydellä eivät ole vahvimmillaan.

Myös Oulun yliopiston informaatiotutkimuksen ja viestinnän professori Erkki Karvonen on valtioneuvoston blogin kirjoituksessaan (23.2.2015) kritisoinut Opetusministeriön ehdotusta yliopistojen rahoitusmallien tarkistamiseksi vuodesta 2015 lähtien muun muassa siitä, että se erottelee huomattavan jyrkästi tieteen yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta ja heikentää kotimaisten kielten käyttöä akateemisissa yhteyksissä. Samalla myös yliopistojen kaksi muuta keskeistä tehtävää (opetus ja yhteiskunnallinen vuorovaikutus) jäävät kansainväliseksi hinnalla millä hyvänsä pyrkivän tutkimuksen jalkoihin.

Kun kannustamisessa ja palkitsemisessa kumarretaan syvään kansainvälisen julkaisemisen suuntaan, samalla pyllistetään oman yhteiskunnan ongelmien ratkomiseen osallistuvalle tieteelle. Kuitenkin yhteiskunnallinen vuorovaikutus on määritelty yliopistojen tehtäväksi yliopistolaissa ja tämä ns. kolmas tehtävä on nähty tärkeimmissä tiedestrategisissa dokumenteissa olennaisen tärkeäksi tieteen vaikuttavuuden puoleksi.

Björkholmin kolumni: http://www.hs.fi/tiede/a1425784399825?

Karvosen blogipostaus: http://vnk.fi/blogikirjoitus-karvonen

Opetusministeriön ehdotus yliopistojen rahoitusmallien tarkistamiseksi: http://www.minedu.fi/export/sites/default/OPM/Julkaisut/2014/liitteet/tr07.pdf?lang=fi

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s