Tiedettä vain spesialisteille – Anna Haverinen tiedejulkaisukulttuurista

Media-antropologi Anna Haverinen kirjoittaa blogissaan tutkijaidentiteetistä ja kysyy kenelle tiedettä oikein tehdään:

Kutsukaa minua hiukan kaheliksi, mutta jotenkin olen ollut viimeiset kymmenen vuotta yliopistossa opiskelleena ja työskelleenä täysin siinä uskossa ja yliopistolakia siteeraten, että yliopistojen tarkoitus on “edistää vapaata tutkimusta sekä tieteellistä ja taiteellista sivistystä, antaa tutkimukseen perustuvaa ylintä opetusta sekä kasvattaa opiskelijoita palvelemaan isänmaata ja ihmiskuntaa. Tehtäviään hoitaessaan yliopistojen tulee edistää elinikäistä oppimista, toimia vuorovaikutuksessa muun yhteiskunnan kanssa sekä edistää tutkimustulosten ja taiteellisen toiminnan yhteiskunnallista vaikuttavuutta.” Tämähän toki hoituu erinomaisesti tutkijoiden määrää vähentämällä, kuten hallitus on tulevaisuutta maalaillut.

Samaan aikaan kun tiedepolitiikka kiristää julkaisuvaatimuksia ja vaatii tutkijoita julkaisemaan yhä enemmän ja enemmän, h-indeksin ja impact factorien perässä juokseminen johtaa enenevässä määrin siihen, että tavallisen kaduntallaajan intressit tutkimustulosten ymmärrettävyydessä, hyödynnettävyydessä ja jopa rahoituksessa jäävät täysin toissijaisiksi. Tutkimustulokset jäävät pienen piirin sisäisiksi ja muiden on lopulta vaikeaa löytää tutkimuksesta mielekkäitä yhteyksiä käytännön elämään. Nämä yhteydet ovat kuitenkin se, mitä kansa tutkijoilta lopulta odottaa ja mikä heitä kiinnostaa, ja toisaalta se, mikä tutkijoita myös innostaa tutkimaan asioita edelleen:

Palkitsevinta kuitenkin tutkijan työssä on nimenomaan tuottaa ja välittää tietoa eteenpäin. Keskustella ihmisten kanssa, jotka ovat loputtoman kiinnostuneita tutkimusaiheistani ja kysyvät yhä uudelleen “miksi”. Saan valtavan onnistumisen tunteen, kun voin kertoa tuloksia tai herättää uusia näkökulmia arkisissa asioissa – tutkimustietoon nojautuen – sillä minähän tutkin tavallista arkea.

Tehdäänkö tiedettä siis vertaisarvioijille vai koko yhteiskunnalle?

Lue lisää: http://annahaverinen.com/2015/03/19/sulle-mulle-noille-ja-sit-niille-spesialisteille-kelle-tiedetta-tehdaan/

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s