Vahingollinen korkeakoulustrategia

Alkuvuodessa Imagen sivuilla käytiin debattia Suomen tieteen tasosta ja strategiasta. Helsingin yliopiston professori Göte Nyman vastaa Aalto-yliopiston rehtorin Tuula Teerin väitteeseen Suomen tieteen tason romahtamisesta seuraavasti:

On näkyvissä riski, että valittu kaventava strategia ei vain laiminlyö nuoria ja muuttuvan maailman kysymyksiä, vaan myös heikentää valmiutta toimia ennakoimattomien talouden, teknologian ja sosiaalisen ympäristön kysymysten parissa. Vahinko on erityisen salakavala, sillä sen ilmenemistä ei voi nähdä: se mitä emme osaa ja ymmärrä ei kuulu tarkasteluidemme piiriin. Voimme vain reagoida myöhässä, muiden perässä ja sattumanvaraisista huippualoistamme ei meille ole apua. Emme tule edes huomaamaan mitä olemme menettäneet.

Nyman myös haastaa korkeakoulut ja tiedepoliittiset tahot pohtimaan korkeakoulujen perustarkoitusta ja strategia-ajattelun merkitystä huolella:

Suomen korkeakoulustrategia tähtää kaikin voimin tutkimuksen huipulle, mutta sen todelliset kansalliset vaikutukset ovat kuitenkin täysin epäselvät: mitä hyvää Suomelle voisi koitua siitä, että joku päivä olisimme harvoilla, täysin sattumanvaraisilla aloilla ns. kilpailukykyisiä? On syytä pelätä, että näin tosiasiassa heikennetään kansallisen osaamisen perustaa ja kykyä reagoida ennakoimattomiin tieteen haasteisiin. Samalla suomalaiset ja korkeakoulut etääntyvät maailman merkittävistä kysymyksistä.

Lue lisää: http://www.image.fi/image-lehti/suomen-korkeakoulupolitiikan-strategia-vahingollinen

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s