Yliopisto tuotteistettuna koneena

Saara Hacklin vertailee artikkelissaan (5.2.2015) yliopistoja ja museoita istituutioina, joiden on täytynyt mukautua uudenlaiseen, notkeampaan maailmaan vastakohtana aiemmalle hierarkiselle yhteiskunnalle, jossa instituutioilla oli omat paikkansa ja identiteettinsä, jotka täydensivät toisiaan. Nykyisellään instituutioista on tullut koneita, jotka tuottavat tuotteita kuluttajille ja toisaalta kamppailevat yhä laajemmalle levittyvää tehokkuusideologiaa vastaan:

Jos yliopistoa ajattelee koneena, jonka halutaan tuottavan mahdollisimman nopeasti ja hävikittä työntekijöitä ”uusiin nokioihin”, on helppoa leikata pois liian pieniä yksiköitä ja muuta hämärää ”akateemista”, jolle ei näy välitöntä käytännön sovellusta. Vastaavasti jos museon ymmärtää koneistona, jonka tehtävä on tuottaa kohdealueelleen ilmiöksi nousevia näyttelyitä ja kävijävirtoja, on helppo tiputtaa pois kaikki, mikä ei liity kassamagneettinäyttelyn tuottamiseen tässä ja nyt.

Mutta puhummeko silloin enää yliopistosta ja museosta? Eikö tällainen ajattelu perustu uuden tiedon ja tutkimuksen hylkäämiseen ja olemassa olevien olosuhteiden kuvittelemiseen pysyviksi – nyt etsityt ratkaisut tulevat vääjäämättä vanhenemaan. Kaikki uusi, niin ongelmat, ratkaisut kuin muutoksetkin, syntyy muualla. Siellä, missä maailmaa ei ajatella valmiina ja tutkimukseen on vielä varaa.

Uudenlaisten instituutioiden vaarana onkin, että lahjakkaimmat, innovatiivisimmat ja ajatuksia avartavimmat ideat ja ihmiset valuvatkin vaikuttavuusarviointeihin jämähtäneiden yliopistojen, museoiden ja muiden yhteiskunnallisten instituutioiden ulottumattomiin.

Lue lisää: http://www.mustekala.info/node/37379

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s