”Yliopisto on älykkäiden ihmisten yhteisöksi typerä organisaatio”

Syksyllä samaan aikaan Jenny Kangasvuon kirjoituksen kanssa myös Janne Saarikivi kirjoitti päätöksestään siirtyä tutkijakollegiumiin hoidettuaan professuuria usean vuoden ajan. Riittämättömyyden tunne, aikapula ja tyytymättömyys vallitseviin olotiloihin ajoivat hänet etsimään vapaampaa tutkimusmaailmaa professuurin ulkopuolelta. Yliopiston ajama vakinaistamispolku ei siis välttämättä ole sellainen hedelmällinen vihreä oksa kuin yliopisto sitä maalailee.

Saarikivi suomiikin yliopistoaan ja nykyistä yliopistokulttuuria varsin kovin sanoin:

Yliopisto on älykkäiden ihmisten yhteisöksi typerä organisaatio. Jos it-yritys rekrytoi kovapalkkaisen koodaajan, he panevat hänet koodaamaan. Mutta tutkijakoulutuksen saaneet kovapalkkaiset professorit tutkivat vain vähän. Tutkimisen asemesta he käyttävät aikaansa siitä raportoimiseen, mitä ovat tehneet, ja sen kertomiseen, mitä he tutkisivat, jos voisivat.

Professori on nykyisessä yliopistossa ensi sijassa pankinjohtaja. Yhteiskunta maksaa professorille, jotta hän hakisi yliopistolle projekteja ja rahaa, jota jakaa aivan sama yhteiskunta toisista virastoista käsin.

Lue lisää: http://www.hs.fi/tiede/a1410057794427?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s