Isomäki tieteen rahoituspaineista

Risto Isomäki pohtii tämänpäiväisessä Hesarin kolumnissaan tutkimusrahoituksen tilaa ja etenkin Ilmatieteenlaitoksen tulevaisuutta:

Suomen päättäjillä on taipumusta tiettyyn yksiviivaisuuteen. Vain yksi ajatus kerrallaan, kiitos. Viime aikojen pakkomielteitä on ollut uusien tieteen huippuyksiköiden luominen Suomeen isolla rahalla niin, että Suomeen tulisi enemmän luonnontieteen Nobeleita. Nobel-tason tutkimusta ei kuitenkaan ole mahdollista synnyttää pelkillä hallinnollisilla päätöksillä.

Ilmatieteenlaitosta uhkaavat mittavat YT-neuvottelut ja säästöpaineet, jotka johtanevat 85 työntekijän työsuhteen loppumiseen. Isomäki kysyykin, onko tämä tehostaminen ja tulosten mittaaminen se keino, jolla suomalainen tiede halutaan kääntää?

YT-neuvottelut eivät tietenkään välttämättä uhkaa laitoksen tärkeimpiä projekteja. Ne vain ovat aina hyvin stressaavia koko henkilökunnan kannalta. Harvardin, Cambridgen ja Humboldtin yliopistot olisivat epäilemättä tuottaneet paljon vähemmän Nobel-töitä jos niissä olisi käyty jatkuvia YT-neuvotteluja. Pelko työpaikan menetyksestä kannustaa lyhytnäköiseen ajatteluun, ei työskentelemään tavalla, joka voisi joskus paljon myöhemmin tuottaa jonkun suuren keksinnön tai Nobelin palkinnon.

Lue koko kolumni: http://www.hs.fi/tiede/a1305943284133?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s