Yliopistotyöläinen viime päivien (yliopisto)politiikasta

Yliopistotyöläinen kirjoitti seuraavaa Facebook-seinällään:

Sipilän hallitus on onnistunut määrittämään keskustelun ehdot. Me emme enää keskustele siitä, tuleeko meidän leikata, vaan vain siitä miten me leikkaamme. Vanhan viisauden mukaan ei hän ole tyhmä joka pyytää, vaan hän joka antaa.

Sipilän hallituksella on meneillään yhteiskunnallinen koe, jolla selvitetään kuinka häikäilemätöntä luokkapolitiikkaa pääoman hyväksi Suomessa voidaan tehdä ilman, että yhteiskunnan toiminta ja rauha häiriintyy peruuttamattomasti. Aiotut leikkaukset eivät tule parantamaan Suomen kilpailukykyä, eivätkä parantamaan suomalaisten enemmistön taloudellista asemaa. Ne kuitenkin mahdollistavat entistä häikäilemättömän sanelupolitiikan, sillä mitä vähemän meillä on resursseja palkkana, terveydenhuoltona, asumisena, sosiaalitukina ja muina hyödykkeinä sitä riippuvaisimmiksi tulemme murusista, joita meille tarjoillaan millä tahansa ehdoilla.

Ja tälle sanelupolitiikalle tulee olemaan tarvetta. Aiotut leikkaukset pahentavat meneillään olevaa kysyntälamaa entisestään leikkaamalla kotimaan kysyntään meneviä rahavirtoja. Tämä tulee vähentämään palkoista maksettuja veroja mutta myös paikallisten yritysten tuloja ja siten valtion verokertymä vähenee entisestään. Niinpä leikkauksille on tarvetta taas ensi vuonna. Ja sitä seuraavana. Ja sitä seuraavana. Väinö Linnan Rokka lausui osuvasti:

”Katsoha sie. Tää asja on näi. Jos sie lähet juoksemaa, nii sie saat juossa Pohjalahel saakka. Kyl hää tulloo peräs, älä yhtää eppäile. Mut jos sie pysyt paikoillais etkä lähe hitoilkaa, nii minkä hää tekköö?”

Leikkaamisessa on kyse rahan siirtämisestä työntekijöiltä pääomalle. Jos me annamme leikkaajille vallan päättää mistä ja miten leikataan, älkööt epäilkö, kyllä he leikkaamista jatkavat. Niin kauan kuin leikattavaa on. Mutta jos me emme suostu leikkauksiin, niin minkä hän tekee? Siitä on aika ottaa selvää.

Jos vastaat joihinkin seuraavista kysymyksistä ”Kyllä”, jätä menemättä perjantaina (18.9.) luennolle, työpaikalle tai projektiin ja osallistu mielenosoitukseen ja Porthanian valtaukseen.

  • Haluatko, että Suomessa voi elää laadukkaalla opetuksella ja tutkimuksella?
  • Haluatko, että lapsesi voi nauttia laadukkaasta ja ilmaisesta koulutuksesta?
  • Haluatko, että väestön määrään nähden yksi maailman parhaista yliopistojärjestelmistä sellaisena myös pysyy?
  • Haluatko, että suomalainen työlainsäädäntö tasoittaa epätasa-arvoa työntekijän ja työnantajan välillä?
  • Haluatko, että yliopistoyhteisö voi itse osallistua yliopistoa koskevaan päätöksentekoon ja miettiä yhdessä ratkaisuja muuttuvan maailman ongelmiin?

Perjantaina nähdään. Kukaan ei tule toimimaan puolestamme, mutta yhdessä olemme vahvoja.

P.S. Mielenilmaukseen osallistuminen on perustuslaillinen oikeus, eikä Helsingin Yliopisto voi laillisesti rajoittaa osallistumista mitenkään. Ainoa laillinen seuraus työntekijän osallistumisesta on palkan menettäminen niiltä tunneilta, joina ei töissä ole. Mikäli tässä on epäselvyyksiä, olkaa yhteydessä liittoihinne.

Ps. keväisistä yliopistovaltauksista voit lukea mm. Vallataan 375 -sivuston OCCUPY-avainsanalla.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s