MITÄ

YLIOPISTO KRIISISSÄ!

Tempoilevia rahoituspäätöksiä, linjatonta tohtorituotantoa, järjetöntä kvantifioitua ’tuloksellisuuden’ mittaamista! Koko yliopisto-instituutio on kriisissä!

Julkisuuteen kantautuu myös toistuvasti viestejä, joiden mukaan ‘liikaa akateemisuus’ on kiihkeästi vältettävä yhteiskunnallinen ominaisuus (Jorma Ollila Slush-tapahtumassa). Tutkijoita kehoitetaan lisäksi ‘kokeilemaan yrittäjyyttä’ (Alexander Stubb / HS kevät 2015). Näistä lausunnoista paistaa vieraantuneisuus sekä tutkijoiden arkea että ’akateemisuuden’ syvintä olemusta kohtaan.

On aika nousta barrikaadeille!

Tutkijat ovat kirjoittaneet nykytilasta hylly(kilo)metreittäin kritiikkiä. Tämä kritiikki on kuitenkin jäänyt kuitenkin pitkälti vaille vaikuttavuutta. Tästä syystä käytämme omassa vastarinnassamme kokeellisia lähestymistapoja; tavoitteemme on saada viestimme myös päättävien elinten korviin.

Vastarintaliikkeemme ankkuroituu Helsingin Yliopiston 375-vuotisjuhlan ympärille luotuun näyttävään imagonnostatuskampanjaan. Tarkoituksemme on visuaalista aineistoa ja performanssin keinoja hyödyntäen nostaa esiin yliopistokriisin perusongelmia – erityisesti rahoituksen pätkittäisyyttä, hallintouudistusten mielivaltaisuutta sekä paineita ’tuotteistaa’ tutkimusta.

Tiedämme tutkijakunnan olevan nykytilaan väsyneitä. Protestointi tuntuu täysin turhalta – asiat näyttävät etenevän omaa mielivaltaista rataansa järkipuheesta huolimatta.

Haluamme ajatella, ettei peli ole vielä menetetty! Haluamme tällä kampanjalla tuoda tälle keskustelulle uutta puhtia, iloa ja karnivaalihenkeä – yliopistokriisi on edennyt jo sikäli älyvapaisiin mittasuhteisiin, että se muodostaa itsessään farssin. Ottakaamme nämä (tragi)koomiset piirteet mukaan myös kritiikkiimme!

Kevään aikana HYn piirissä on organisoitumassa ainakin yksi toinen vastarintaliike, joka linkittyy tuleviin eduskuntavaaleihin. Oma kampanjamme on täysin poliittisesti sitoutumaton. Toivomme kuitenkin voivamme edesauttaa sitä, että tutkijoiden asema, yliopistojen ydintehtävät ja tätä kautta koko suomalaisen yhteiskunnan arvopohja nousevat myös keskeisiksi vaaliteemoiksi.

Kampanjamme aktivoituu tulevina kuukausina odottamattomissa paikoissa, joista varmin on some. Kampanjan kaksi tärkeää päivämäärää ovat 20.3 sekä 26.3, paikkana HYn keskustakampus. Lisätietoa seuraa.

Linkitämme tähän blogiin yliopistokriisiin liittyviä kirjoituksia. Otamme blogiin mieluusti vastaan sekä uusia kirjoituksia että linkkejä olemassa oleviin.

Toivotamme lämpimästi kaikki aktivistit tai sellaiseksi itsensä tuntevat kampanjaamme mukaan – yliopistot voidaan vielä pelastaa!

VALLATAAN #HelsinkiUni375!

Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ”MITÄ

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s